Kostrådgivning

Kost & hälsa
Kostens betydelse

Dina kostvanor har stor betydelse för hur du mår och presterar i vardagen. Oavsett om du vill förändra din kost för att bli hälsosammare eller på grund av en medicinsk diagnos så kan en bra och anpassad kost för just dig förbättra din livskvalité avsevärt. 


Helena Grandell på Dietistkompetens kan ge kostråd utifrån diagnoser som diabetes, högt kolesterol, höga blodfetter, övervikt, fetma samt mag- och tarmproblem som exempelvis IBS. Eller till dig utan diagnos som vill förbättra din hälsa, bli piggare, gladare och mer effektiv. 

 

Kostanalys hos Dietistkompetens

Genom att göra en kostanalys baserad på sju dagars näringsberäkning kan du få en helhetsbild av ditt nuvarande kostintag och dina måltidsmönster. Du får reda på ditt energiintag, fettsammansättning samt vitamin- och mineralstatus. Efter analysen får du praktiska individuella råd med förändringar som är enkla att lägga till i din vardag. Du som önskar får även ett kost- och träningsschema baserat på resultatet av din näringsberäkning. Du får också tillgång till en receptdatabas med över 400 näringsberäknade recept för inspiration. För dig som önskar jobba vidare med ett förändringsarbete erbjuder Dietistkompetens även coachande samtal. Allt detta kan ske digitalt.

FODMAP - Behandlingsmetod som visat sig ha mycket god effekt

För dig som haft långvariga mag- och tarmproblem tillämpas behandlingsmetoden FODMAP. Det är en kostbehandling där man tar bort fermenterbara kolhydrater, de kolhydrater som jäser i tarmen. Resultat från studier visar att behandlingen hjälper cirka 75 procent av personer med IBS. Behandlingen minskar gaser, uppblåsthet och smärta hos de flesta. Vissa blir bättre inom 24 timmar, medan det tar längre tid för andra. Resultaten beror på hur stor del av symtomen som hänger ihop med kost, stress och ätbeteende. Därför rekommenderas att samtidigt arbeta med stresshantering exempelvis genom coachande samtal. Behandlingen rekommenderas alltid i samråd med dietist på grund av risk för näringsbrist.